Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığının Görevleri
- 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6 ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ ile belirlenen 2019 yılı için 5.650 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklara ilişkin başvuruları kabul etmek.
- Tüketicilerin firmalarla yaşadığı uyuşmazlıklara ilişkin tüketici başvurularını almak; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılan başvurulara ilişkin işlemleri başlatmak.
- Şikayet edilen tarafa, savunma için tüketici dilekçesi ve eklerini göndererek, İstenen bilgi ve belgelerin sunulması için tebliğ tarihinden itibaren en fazla 30 gün süre vermek.
- Çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde taraflardan birinin talebi üzerine yahut re’sen bilirkişi görevlendirmek.
- Dosya üzerinden inceleme yaparak başvuruları karara bağlamak ve gerekli görülmesi halinde ayrıca tarafları ve bilirkişiyi dinlemek.
- Hakem Heyeti toplantısında karara bağlanan başvuruların sonuçlarını taraflara tebliğ etmek.
- Tüketici hakem heyeti üyesinin görev süresinin dolması ya da herhangi bir nedenle sona ermesi halinde ilgili kurumlarla yazışmaları yapmak.
- Kararlarda yer alan tebligat ve bilirkişi ücretlerini vergi dairesine bildirerek tahsilatını sağlamak.
- Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde çalışarak yazışmaları cevaplandırmak.